nalesnikigryczane

Bezglutenowe naleśniki gryczane

Jestem fanką naleśników,  pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam je posypane cukrem i takie były najfajniejsze. Ze względów zdrowotnych chcę zmniejszyć spożycie białej przetworzonej mąki. Naleśniki z mąki kukurydzianej nie wyszły najlepsze ale się nie poddaję, za to z mąki gryczanej wyszły idealne. 

Nie będzie to jakiś super wymyślny przepis, jak to zwykle u mnie. Góra 4 składniki a dodatki według uznania.

Składniki na jedną porcję:
100 gramów mąki gryczanej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
200-250 ml wody

Moje dodatki:
starte jabłuszko
cynamon
pestki dyni i kilka migdałów
2-3 łyżki cukru pudru
trochę wody
Wymieszać wszystkie składniki i zostawić na parę minut i znów wymieszać, masa fajnie zgęstniała i zrobił się coś na wygląd kleiku. By nie użyć tłuszczu (bo strasznie go chłoną placuszki) najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni. By naleśniki były w miarę równe to nalewałam je miarką 60 ml i wyszło mi ich około 5-6.  Starte jabłuszko podgrzewam z pokrojonymi pestkami dyni i migdałami na patelni, przekładam na placuszki.  Cukier puder zalewam niewielką ilością wody i mieszam by uzyskać lukier. Gotowym lukrem polewam swoje danie i na końcu posypuję cynamonem.

Smacznego 😉

nalesniki gryczane

Mąka gryczana ma bardzo dużo żelaza, manganu, miedzi, magnezu, fosforu i trochę cynku, B1, B3, B6, błonnika, bardzo mało tłuszczu i sporo białka.


 

 

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*