Ta sałatka przyślą mi do myśli z tego że u nas w Armenii, jest tak gorącą że nie idzie nic ciepłego jeść latem, więc nasze menu składa się z arbuza, winogrona lub pomidorów po prostu z lodówki i w przekąskę z chlebkiem i słonym serem. Ser może być różny owczy, krowi, kozi, ważne żeby był słony.
Składniki:
¼ arbuza;
200 gramów miękkiego sera koziego albo Pfhiladelphia;
100 gramów pestek z dyni;
50 ml oliwy z oliwek;
sok z połówki cytryny;
¼ pęczka mięty i ¼ pęczka bazylii;
sól i pieprz do smaku;
Do blendera wrzucamy posiekane bazylię i miętę. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko blendujemy na pesto.
Kroimy arbuz w kostkę. Mieszamy go z pesto w misce.
Podajemy z serem i podprażonymi pestkami dyni.