Mimo, ze przepis wygląda podobnie do mojego porzedniego z ciecierzycą w roli głównej to uwierzcie, że smakuje zupełnie inaczej
Składniki:
puszka ciecierzycy ok 240 g
1/4 pęczka pietruszki
3-4 suszone pomidory
1-2 ząbki czosnku lub 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1/4 łyżeczki lub mniej soli – zależy od smaku
ze 2 szczypty pieprzu
2-3 łyżki oleju lub wody (z olejem bedzie bardziej kremowe)
Standardowo ciecierzycę przepłukać, pietruszkę pokroić (jej drobność zależy od waszych preferencji lub możliwości sprzętowych, ja mam słaby blender więc kroiłam drobno), pomidory pokroić, dodać resztę składników prócz oleju/wody. W trakcie blendowania/mielenia dodawać stopniowo wody/oleju aż do porządanej konsystencji
Tip: jakby dodać ze dwie łyżki mąki i prażonego słoneczniku/sezamu to wyjdzie masa na kotlety