Kasza jaglana na diecie wegańskiej jest jednym z wielu uniwersalnych i chętnie używanych produktów. Nadaje się zarówno na słodko jak i słono, do ciast, kotletów, smarowideł. Temu ostatniemu dedykowany jest dzisiejszy wpis.
Składniki:
100 g suchej kaszy jaglanej
250 g pieczarek
3 cebule
50 g słonecznika
1 łyżka sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
1 goździk
1 ziele angielskie
1 ziele jałowca
4-5 łyżek oleju rzepakowego
olej do smażenia
- Kaszę jaglaną ugotować, odstawić do ostudzenia.
- Cebule pokroić, usmażyć na oleju na złoto z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem, goździkiem (pod koniec smażenia dodać przetarty czosnek i smażyć 1-2 minuty). Odstawić do ostudzenia, przyprawy (liście, jałowiec, ziele, goździk) wyrzucić.
- Pieczarki pokroić w kostkę, niezbyt drobną gdyż masę na smarowidło i tak będziemy blendować. Smażyć bez oleju, razem z sosem sojowym. Zdjąć z ognia gdy pieczarki przestaną się pocić.
- Na patelni uprażyć słonecznik, po ostudzeniu zmielić go w młynku do kawy.
- Do jednej miski przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną, cebulę, pieczarki, zmielony słonecznik, resztę przypraw i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszać.
- Kilka razy bzyknąć blenderem ręcznym, nie mielić na gładką pastę, lubię jak moje smarowidło ma teksturę