Nigdy nie sądziłam, że wrzucę przepis RAW (surowy), głównie w moim kręgu zainteresowań były dania gotowane. Powolutku zaczyna się sezon na cukinie więc postanowiłam wyczarować z nich coś prostego i smacznego.
Składniki:
1 cukinia (średnia)
1 marchewka (średnia/duża)
1 pomidor (średni/duży)
1 ząbek czosnku
świeża pietruszka (tak na oko po pokrojeniu 1 łyżka)
szczypta soli (taka na prawdę tycia)
szczypta pieprzu (j. w.)
1 łyżeczka oregano
1. Cukinię i marchewkę pokroić w bardzo cieniutkie paseczki lub użyć spiralizera lub nożyka do krojenia w julienne. Pokrojone warzywa dać do miski.
2. W osobnym pojemniku dodać pokrojonego pomidora, ząbek czosnku, pietruszkę i przyprawy. Zmielić. (Nie trzeba uprzednio kroić jak macie dobry blender, ja mam lichy blender ręczny i czasami muszę mu trochę pomóc).
3. Polać sosem warzywa, wymieszać i szamać