Wegańskie babeczki kakaowo-kawowe

0
1340
Rate this post

Łaaa ale mnie długo nie było! Sprawy prywatne trochę mnie pochłonęły ale już jestem i to z wegańskimi muffinkami na przeprosiny!

Składniki suche:
kubek mąki (u mnie żytnia pełnoziarnista)
1/3 kubka kakao
pół kubka cukru
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)

Składniki mokre:
pół kubka kawy rozpuszczalnej
pół kubka oleju roślinnego (no przecież!)

Nagrzać piekarnik do 200 stopni, u mnie grzanie na górę i na dół. Suche składniki przesiać, dodać do nich mokre i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, gotową masę nakładałam łyżką, do 2/3 wysokości papilotki, starczyło mi jej na 12 muffinek. Piekłam je 18-20 min. do suchego patyczka. Wystudziłam je na kratce, z zewnątrz fajnie chrupiące a w środku miękkie