Gata (Kyata, Kada) to ormiańskie narodowe ciastko. Powstaje z masła, cukru i maki. Ciasto do niej może być albo z ciasta francuskiego albo parzone. W zależności od miejsca, gdzie powstają wyróżnia się następujące gaty: karabachska, stepanakercka, kirowakancka (parzona), erywancka, giumrska, szirakcka, leninakancka.
Składniki:
2 jaja;
1 szklanka cukru;
2 łyżki klarowanego masła;
1,5 szklanki mleka;
0,5 łyżeczki sody;
0,5 łyżeczki waniliny;
mąka
Nadzienie:
1 szklanka mąki;
2 szklanki cukru;
½ łyżeczki waniliny;
2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka ubijamy do jednolitej masy
Dodajemy do niej resztę składników, ciągle mieszając.
Na końcu powoli przesiewamy mąkę. Musi jej być tyle by powstało gęste ciasto.
Ciasto przekładamy na stół, sypiemy tam mąkę i wyrabiamy na nim ciasto do czasu aż stanie się miękkie i elastyczne.
Nadzienie:
Cukier mieszamy z mąką, dodajemy wanilinę i dobrze mieszamy.
Dajemy klarowane masło.
Przepuszczamy przez dłonie pocierając nimi, tak by powstała kruszonka.
Lekko wałkujemy ciasto. Musimy otrzymać okrągły placek maksymalnie o grubości 3 centymetrów.
W środek placka wykładamy nadzienie.
Łączymy po środku ciasto, tak by całkowicie zakryć nadzienie.
Przewracamy ciasto na drugą stronę i tak kładziemy do wysmarowanej tłuszczem formy, najlepiej o średnicy 27 centymetrów.
Ciasto smarujemy ubitym jajkiem. Możemy zrobić widelcem jakiś rysunek.
Pieczemy ciasto w temperaturze 250°C przez 15-20 minut. Jemy na zimno. Wtedy lepiej smakuje.