Składniki:
• 2 szklanki żytniej mąki;
• 2 jajka;
• 1 łyżka cukru;
• 50 – 60 gramów rozpuszczonego masła;
• 2 łyżki śmietany 18%;
• garść sezamu;
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
• 2 szczypty soli;
• 1 łyżka kminu rzymskiego;
• 1 szczypta suszonej bazylii;
• 1 szczypta pieprzu;
• 1 szczypta suszonego kopru;
Przygotowanie:
W misce rozbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione (ale nie gorące) masło, śmietanę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto było za miękkie (kleiło się do rąk) dodajemy jeszcze trochę mąki. Przekładamy ciasto na stół i jeszcze je wyrabiamy. Robimy kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość 2 – 3 mm. Posypujemy ciasto sezamem. Lekko je przejeżdżamy wałkiem, tylko po to by sezam wszedł w ciasto. Grubość ciasta musi pozostać taka sama. Kroimy ciasto na chlebki o wymiarach mniej więcej 3×11 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy w piecu rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 8 – 10 minut. Można je jeść z różnymi pastami. Super smakują z humusem.