Bardzo smaczna ormiańska potrawa. W Armenii przez całe lato praktycznie wszyscy ją jedzą. Jedyna „trudna” rzecz to sposób krojenia. Otóż musimy fasolę pokroić na diamenty tak, by w każdym kawałku były połówki ziaren. W żadnym nie może być całe ziarno. Dzięki temu po ugotowaniu fasola będzie bardzo delikatna. W przypadku korzystania z mrożonej fasolki, ona jest już odpowiednio pokrojona.
Składniki:
1 kg zielonej fasoli;
1 cebula;
2-3 jaja;
100-150 gramów masła;
1 łyżka oleju;
sól,
wrzątek
Przygotowanie:
Cebulę smażymy na oleju w garnku.
Wkładamy fasolę.
Do połowy fasoli wlewamy wrzątek.
Przykrywamy garnek na pół i dusimy fasolę do zmiany koloru na brązowo zielony. Musimy zwrócić uwagę na to by woda parowała!
Podczas duszenia dodajemy masło. Im więcej masła tym fasola będzie bardziej smakowała.
Kiedy wody praktycznie nie będzie do garnka dodajemy ubite jajka.
Wszystko mieszamy. Dajemy sól i pieprz do smaku.
Przykrywamy potrawę na kilka sekund. I możemy wreszcie przystąpić do najmilszej rzeczy, czyli jak się domyślacie – jedzenia.