Składniki:
puszka białej fasoli/ok 250 g ugotowanej fasoli
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki wrzątku
pół pęczka pietruszki (aż pół bo moja jakaś taka zabiedzona była;)
sól do smaku
pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki przyprawy do dań z fasolą
cebula
olej do smażenia
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić aż wchłoną wodę. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na złoto. Do napęczniałych płatków dodać fasolę i zblendować – niezbyt gładko, by powstała masa miała teksturę, przełożyć do miski. Dodać cebulę, pokrojona pietruszkę i przyprawy, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok pół godziny by smaki się „przegryzły”, po tym czasie formować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.