SKŁADNIKI:

1. 4 dzwonka halibuta każdy po około 20 dag
2. 150 ml kwaśnej śmietany
3. 1 łyżeczka masła
4. świeżo wyciśnięty sok z cytryny
5. 150 ml naturalnego jogurtu
6. Sok z limonki
7. Płaska łyżka posiekanej mięty
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Dzwonka halibuta umyć, osuszyć skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem.
Papier do pieczenia lub pergamin posmarować masłem. Nasmarowany papier ułożyć w koszyczku przeznaczonym do gotowania na parze i umieścić w nim dzwonka halibuta. Koszyczek powiesić na brzegu garnka z gorącą wodą (tak, aby dno koszyczka nie dotykało wody) i nakryć pokrywką. Gotować w ten sposób około 20 minut.
Wymieszać jogurt ze śmietaną; doprawić sokiem z limonki, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do sosu dodać posiekaną miętę, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Ugotowaną na parze rybę podawać na liściu sałaty z gotowanymi jarzynami polaną sosem jogurtowo-śmietanowym.

HALIBUT NA PARZE
1 vote, 6.00 avg. rating (107% score)