Masło orzechowe z nerkowców

0
1652
Rate this post

Przyszła pora na masło orzechowe tym razem z nerkowców. Gotowe kremy orzechowe w sklepach są bardzo drogie a na dodatek mają w sobie dużo dodatków których nie chcemy. Tańszym kosztem można je zrobić samemu w domu przy użyciu tylko tych składników, które sami chcemy.

Składniki:
200 g nerkowców
2-3 łyżeczki cukru  (ilość zależna od upodobań, spróbujcie najpierw z niewielką ilością, później można dosłodzić)
szczypta soli (tak, sól fajnie podbija smak słodyczy)
1/4 łyżeczki cynamonu
kilka łyżek wody lub mleka roślinnego (ja nie moczyłam swoich orzechów, namoczone nie będą potrzebowały dodatkowej wody)

Nerkowce przesypać do blendera, rozdrobnić, dać odpocząć urządzeniu, dosypać resztę składników, mielić i stopniowo dodawać wody do uzyskania odpowiednio kremowej konsystencji.