Kasza jaglana z natury jest bezglutenowa i chwała jej za to. Nie jest też jakoś wybitnie droga, tak jak pozostałe składniki w dzisiejszym przepisie. Zdecydowanie nie można powiedzieć, że dieta wegańska zarówno z dodatkiem glutenu jak i bez niego jest potwornie droga i trudna. Czasami wystarczy niewiele składników by uzyskać proste i smaczne danie

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
średnia cebula
średnia marchewka
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki mąki bezglutenowej (u mnie jak zwykle gryczana)
3/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
1/4 łyżeczki pieprzu
olej do smażeni

  1. Ugotować kaszę według instrukcji na opakowaniu, odstawić i schłodzić.
  2. Pokroić cebulę, smażyć na odrobinie oleju, zezłocić.
  3. Zetrzeć marchewkę, dodać do złotej cebuli i smażyć aż marchewka zmięknie.
  4. Drobno pokroić czosnek, dodać pod sam koniec smażenia, smażyć 2-3 minuty.
  5. Całość odstawić i schłodzić.
  6. Kaszę i smażone warzywa wymieszać ze sobą. Niezbyt dokładnie zmielić, blenderem ręcznym.
  7. Pokroić pietruszkę, razem z przyprawami dodać do powstałej mikstury i dokładnie wymieszać.
  8. Dodać mąkę bezglutenową jeśli masa wyszła rzadka. A jeśli nie jest rzadla to dodać 1 łyżkę mąki, dzięki temu kotlety będą chrupiące i nie będą się rozlatywały.
  9. Odstawić na pół godziny by smaki się przegryzły.
  10. Smażyć.
  11. Jeść
Najprostsze kotleciki z kaszy jaglanej
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)