Słodko-ostra zupa dyniowa z pomidorami

0
1380
Rate this post

Wiem, że nie mamy teraz sezonu na dynie ale na balkonie ostała się i natchnęła mnie na zrobienie zupy. Przepis będzie w sam raz na sezon jesienny, jest przyjemnie rozgrzewająca. Bezglutenowa to raz, dwa, że danie jednogarnkowe, jednopalnikowe i przyrządzone w szybkowarze więc super-szybkie.

Składniki:
1/4 średniej dyni lub 1/2 małej dyni
5-6 średnich ziemniaków (10 małych lub 2-3 duże)
korzeń pietruszki
natka pietruszki
3 marchewki
2 cebule
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
1-2 łyżki mąki bezglutenowej do zagęszczenia (u mnie zmielony ryż)
1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
1 l wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kuleczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka oleju do smażenia

  1. Włączam gaz na mały ogień, stawiam garnek szybkowaru, nalewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  2. Kroję korzeń pietruszki, czosnek, marchewkę, ziemniaki, dynię, dodaję je do garnka, mieszam co jakiś czas.
  3. Płuczę soczewicę, dodaję do garnka
  4. Zalewam wodą (celowo nie leję dużo wody bo warzywa puszczą wodę a ja chcę by zupa była gęsta).
  5. Zamykam pokrywkę, ustawiam na 1 stopień (mam szybkowar tefala), zwiększam ogień, chwilę czekam aż się zagotuje i pyknie, że wytworzyło się wystarczające ciśnienie w szybkowarze i z zaworu zacznie  się wydostawać para. Gotuję 3 minuty, ściągam z ognia, odszczelniam.
  6. Dodaję  krojone pomidory, chili, oregano, bazylię, lubczyk, wędzoną paprykę, chwilę gotuję.
  7. Stawiam na średni ogień, zagęszczam, chwilę gotuję, solę do smaku.
  8. Nalewam do głębokiego talerza, posypuje pestkami dyni  i pokrojoną natką pietruszki.
  9. Jem