Dwuskładnikowe, wegańskie, bezglutenowe batoniki

0
1250
Rate this post

Tak, dwuskładnikowe. Czy więcej nam potrzeba? Nie

Składniki:
szklanka orzechów ziemnych prażonych, bez tłuszczu i bez soli
szklanka daktyli

Daktyle namoczyć na kilka godzin aby zmiękły (chyba, że macie miękkie to wtedy nie trzeba), odlać wodę.  Zmielić orzechy, krótko, na mączkę orzechową, dodać daktyle i mielić trybem pulsacyjnym aż całość zacznie się lepić w kulkę. Naczynie/talerz wyłożyć folią spożywczą/papierem do pieczenia/pergaminem, przełożyć powstałą masę, ugnieść rękoma w prostokąt/kwadrat by później łatwiej się kroiło. Wstawić na kilka godzin do lodówki, pokroić i konsumować. Opcjonalnie można polać sosem kokosowym z kakao/karobem. Powstała masa też się nada jako spód do ciasta