Nie jest to autorski przepis, inspirowany przepisem na wegański majonez od jadlonomia.com ale spersonalizowany. Oryginalny przepis na: Jadłonomia
Składniki:
pół szklanki/ 125 ml mleka sojowego (w oryginalnym przepisie było, że ma być niesłodzone ale ja miałam dostęp tylko do takiego i się sprawdziło u mnie)
pół szklanki/ 125 ml oleju roślinnego (ja dałam rzepakowy)
pół łyżeczki octu jabłkowego
łyżka płatków drożdżowych (w przepisie było, że opcjonalnie ale ja akurat miałam)
łyżeczka musztardy (u mnie delikatesowa)
3-4 ząbki czosnku (lub więcej) przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce o drobnych oczkach
sól/kala namak
biały pieprz
Tak jak w przepisie Marty mleko i ocet miksować przez ok 2 minuty (blender kielichowy dobrze się sprawdzi bo inaczej mocno chlapie), potem dodać pozostałe składniki prócz oleju i miksować przez kilka minut a następnie na prawdę wolno dolewać olej (stale miksując!) i na sam koniec dodać starty czosnek. Ku memu zdziwnieniu gotowa masa wyszła bardzo gęsta, prawie jak majonez. Byłam zdziwiona bo za pierwszym razem gotowa masa była u mnie bardzo płynna ale i tak zjedliśmy ;). Marta sugerowała, że słodzone mleko sojowe (naturalne!) do majonezu się nie nada, w tym przypadku dało bardzo ciekawy smak i ja polecam użyć (moje było kupione w Netto, takie samo jest też w Eko).