W domu odnalazła się od dawna nie używana gofrownica. Miałam przyjemność na niej potrenować i wykonałam te gofry czekoladowe które bardzo mi smakują i na kolejne śniadania na pewno je popełnię
Składniki:
pół szklanki mąki gryczanej
pół szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki otrębów gryczanych
łyżka gorzkiego, niesłodzonego kakao
szczypta soli
dwie szczypty sody oczyszczonej
spora szczypta cynamonu
łyżka cukru pudru
szklanka wody
łyżeczka oleju
Wszystkie składniki oprócz oleju mieszam ze sobą i odstawiam na chwilę, masa wychodzi dosyć gęsta. a w międzyczasie natłuszczam gofrownicę. Włączam, czekam aż się nagrzeje nakłądam porcję, zamykam i czekam aż będzie gotowe. Z tej masy wyszło 4-5 gofrów, smaruję dżemem i szamię 3 sztuki. Gofry są bardzo sycące dzięki otrębom