Smarowidło z kaszy jaglanej i białej fasoli

0
1190
Spain, Barcelona, Barcelona, Women cooking and tasting pasta with asparagus , vegan cooking recipe vegetables asparagus women caucasian modern-kitchen sunny-day striped-top food healthy-food
Rate this post

Dawno mnie nie było ale mam nadzieję, że więcej się to nie powtórzy. Dziś przepis na pastę do chlebka co ma w sobie same najlepsze składniki! Fasola daje białko, kasza jaglana węglowodany, ziarna zdrowe tłuszcze. Smarowidło dzięki tej kombinacji jest zarówno zdrowe jak i sycące

I obiecuję tym razem nie ma pomidorów pod żadną postacią

Składniki:
woreczek ugotowanej kaszy jaglanej/lub 100g kaszy ugotowanej na sypko
puszka białej fasoli
1 duża marchewka
2 łyżki sezamu
2 łyżki słonecznika
1 łyzka maku (opcjonalnie – ja bardzo lubię dodatek prażonego maku, fajnie chrupie oraz dodaje nam wapienka!)olej do smażenia
1.5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu

  1. Marchewkę zetrzeć na duzych oczkach, podsmażyć na łyżce oleju aż zmięknie (dla fanów low fat, poddusić na wodzie do miękkości)
  2. Na patelni podprażyć słonecznik, sezam i mak, by się lekko zarumieniły.
  3. Do dużej miski lub pojemnika przełożyć ostudzoną kaszę, przepłukaną fasolę, miękką marchew, ziarna i przyprawy. Wymieszać ze sobą dokładnie.
  4. Zmielić do dowolnej konsystencji – ja osobiście nie lubię bardzo głądkiej pasty, lubię tekstury
  5. Smacznego