Wielu początkujących wegan lub osób na diecie wegańskiej nie wie z czym spożywać chlebek, bułkę skoro masełko idzie w odstawkę a z samym pomidorem czy ogórkiem to jakoś tak za sucho. Wrzucę kilka pomysłów na to w jaki sposób my sobie z tym radzimy oraz odnośniki do przepisów. I polecam wypróbowanie ich każdemu nawet niebędącym na diecie wegańskiej. Przepisy te są bardzo proste w przygotowaniu, ze składników bardzo łatwo dostępnych.
- Mój zdecydowany faworyt to wegański smalec z fasoli. Może nie powinien nazywać się smalcem bo tłuszczu ma bardzo mało ale ponoć smakuje podobnie – nie jadłam nigdy prawdziwego więc nie mam porównania. Przepis stąd.
- Pasta z czerwonej fasoli- najprostsza! Przepis tu.
- Pasta słonecznikowa, tu jedyną trudnością jest to, że słonecznik trzeba namoczyć na noc, ale jest warto poczekać! Przepis stąd.
- Pasztet z soczewicy, pyszny. Mięsożercy dadzą się nabrać! Przepis tu.
- Jak nie masz chęci przygotowywać nic własnoręcznie zawsze pozostają gotowce np. dżem lub powidła śliwkowe. Tylko pamiętaj by sprawdzić skład, im krótszy i prostszy tym lepiej
- Smalczyk roślinny, u nas gości bardzo rzadko, skład nie jest zachwycający ale jest to fajna alternatywa dla masła. Zdjęcie pochodzi ze stron bdsklep.pl
- Awokado dzięki swojej kremowej konsystencji świetnie się nadanie o posmarowania zamiast masła.
Jak widać wcale nie jest ciężko na diecie wegańskiej zastąpić sobie masło lub inne smarowidła. Internet niczym ocean jest głęboki i szeroki i na wielu blogach jest masa ciekawych pomysłów do wypróbowania.