Helou,

dzisiaj na obiad była zupa ogórkowa i poinstruuję Was jak ja ją zrobiłam. No dobra tu będzie jedno małe oszukaństwo bo przepisu nie wynalazłam tylko zasugerowałam się tym co było na opakowaniu… przecieru ogórkowego.

Przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Do zupki będą nam potrzebne:

przecier ogórkowy 500 g
korzeń pietruszki
ze dwie średnie marchewki
kawałek selera
5-6 ziemniaków
ząbek czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
sól i pieprz do smaku
koperek
opcjonalnie mąka do zagęszczenia

Pietruszkę, marchew i seler obrać a następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wodę (2l) zagotować i dodać starte i pokrojone warzywa, posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotować do miękkości ziemniaków – ja tu miałam ułatwione zadanie gdyż jestem szczęśliwą właścicielką szybkowaru i od puszczenia pary przez otwór gotowanie trwało ok 2 minuty. Gdy ziemniaczki są już miękkie dodałam przecier ogórkowy, ponownie zagotowałam dodałam soli i pieprzu do smaku i posypałam koperkiem. Jeśli ktoś lubi bardzo gęste zupy to można zagęścić mąką. Ja nie zagęszczałam bo tak jak wyszło było wystarczająco.

Tak się prezentuje zupka, smacznego

Zupa ogórkowa
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)