Bezglutenowe placuszki z sosem kokosowym i dżemem porzeczkowym

0
1438
Rate this post

Jem codziennie na śniadanie placuszki, bezlgutenowe, ale same w sobie potrafią się szybko znudzić więc staram się kombinować by dodać im innego smaku. Na chwilę obecną mi to wychodzi

Składniki na placuszki:
ok 25 g mąki ryżowej (u mnie drobno zmielony biały ryż)
ok 50 g mąki gryczanej (może być inna, mi taka pasuje)
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka nasion chia (dla witaminy K, opcjonalne, można zrezygnować)
1 łyżeczka maku (dla wapnia)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżki wody
125 ml/ok pół szklanki wody
olej do smażenia (jeśli macie nieprzywieralną patelnie to można się obejść)

Składniki na sos kokosowy:
ok 100 g wiórków kokosowych
kilka kropel olejku waniliowego
cukier lub inne wegańskie słodziwo (ja nie dodawałam, bo dżem jest słodki)
szczypta soli (tak, soli do słodkiego sosu – super podbija smaki)

Co będzie dodatkowo potrzebne:
dżem – u mnie porzeczkowy
kieliszek do wina – nie, nie będziemy degustować

Siemię lniane i mak mielę w młynku do kawy, przesypuję do miseczki razem z nasionami chia, zalewam 3-4 łyżkami wody, odstawiam na chwilę by nabrało żelowej konsystencji. Dodaję obie mąki, sodę oczyszczoną, wodę i dokładnie mieszam. Odstawiam i zabieram się za sos kokosowy. Wszystkie składniki na sos kokosowy umieszczam w blenderze i mielę z przerwami by blendera na przegrzać. Nie zajmuje to wiele czasu, wiórki szybko puszczają tłuszcz. Rozgrzewam patelnię i smażę na niej jednego wielkiego placucha. Po usmażeniu i ostudzeniu biorę kieliszek i z placucha wykrawam mniejsze placuszki, sprytne prawda? Ustawiam na talerzu stosik placuszków, polewam sosem kokosowym i na samym szczycie robię kleksa z dżemu porzeczkowego.