Kruche ciasteczka orzechowe – bezglutenowe!

0
1281
Rate this post

Tak! Ciasteczka bezglutenowe!
Składniki
100 g mąki bezglutenowej (u mnie gryczana)
ok 80 g masła orzechowego
szczypta soli
30 g cukru (lub dowolnego innego wegańskiego słodziwa)
ok 50 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)

Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Jako, że wyjdą z tego kruche ciasteczka masa na początku będzie stawiała opór. Po wymieszaniu łyżką polecam zacząć ciasto ugniatać rękoma, ich ciepło pomoże. Masa nabierze konsystencji plasteliny. Rozdzieliłam masę na 9 części, ukulałam je a potem zgniotłam dnem od szklanki.  Ciasto można rozwałkować i wykrawać z niego przeróżne kształty ale ja nie miałam foremek. Tak uformowane ciastka piekłam w 180 stopniach C przez 8-12 minut – czas jest zależny od grubości ciasteczek, im cieńsze tym krótszy czas pieczenia.