Placuszki gryczane

0
1368
Rate this post

Jak się odrzuci gluten to na początku jest panika bo co ja będę jeść, bo gluten jest prawie wszędzie. Co ja będę jeść na śniadanie? Spokojnie, wdech, wydech. Z pomocą przychodzą proste i szybkie placuszki gryczane.


Składniki:
ok 50 g mąki gryczanej
ok. pół szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
odrobina oleju do smażenia lub bardzo dobra nieprzywierająca patelnia.

Składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na pół godziny, mąka gryczana lubi sobie napęcznieć. Z tej ilości wyszło mi 5 placuszków o srednicy ok 10-12 cm, równe dobrze można usmażyć jednego wielkiego placucha. Gotowe można podawać z dżemem, syropem klonowym, masłem orzechowym lub z czym tylko dusza zapragnie