Czurczela to gruziński przysmak narodowy, zwany również gruzińskim snickersem. W Armenii nazywana jest sudżuch. W klasycznej postaci włoskie lub ziemne orzechy naciąga się na nitkę i zalewa zagęszczonym mąką sokiem winogronowym. Można do niej także użyć migdałów, orzechów laskowych, rodzynek, nasion moreli czy też brzoskwiń. Jako syrop stosuje się sok z jabłek, granatów, moreli i innych owoców. Czurczela ma doskonałe właściwości odżywcze. Zawiera glukozę i fruktozę (od 30 do 52%), tłuszcz roślinny, białka, kwasy organiczne (1,1-2%), azot, substancje fenolowe i witaminy.
Składniki:
1 litr soku winogronowego (najlepiej własnego, domowego, z białej lub zielonej odmiany winorośli);
100-150 orzechów włoskich (można użyć połówki);
pięć jasnych podwójnych nici o długości 40 cm każda;
8-8,5 łyżek mąki (Gruzini dodają mąkę kukurydzianą);
1-2 łyżki cukru;
wanilia, kardamon i cynamon;
igła
sudzuch rynekPrzygotowanie
Orzechy nawlekamy na nitki. Na każdej musimy zostawić około 10 cm i w tym miejscu zrobić węzełek, wtedy na końcu zrobi nam się pętelka.
Doprowadzamy sok do wrzenia, dodajemy cukier i gotujemy przez 5-7 minut.
(można przygotowywać bez cukru, ale wtedy powinno się wziąć dwa razy więcej soku i połowę odparować. Tak to robiono dawniej. Wtedy otrzymamy słodki koncentrat, który będzie zdrowszy. Obecnie, z uwagi na brak czasu, dodaje się cukier).
Mąkę rozpuszczamy w szklance zimnej wody lub soku. Po uzyskaniu konsystencji płynnej śmietany powoli wlewamy ją cienkim strumieniem do soku, ciągle mieszając (nie powstaną wtedy grudki).
Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu aż syrop stanie się lśniący i nie będziemy wyczuwać w nim smaku mąki.
Zanurzamy całkowicie nitki z orzechami w przygotowanej substancji.
Wieszamy czurczele w dowolnym miejscu, pod nimi musimy coś położyć, ponieważ początkowo będzie z nich ściekał sok.
Po 20-30 minutach znowu je zanurzamy w winogronowym kisielu i wieszamy w temperaturze pokojowej na 5-7 dni do wyschnięcia.
Syrop, który nam zostanie, możemy zmieszać z okruchami orzechów, wstawić do lodówki na noc i następnego dnia będziemy mieli wspaniałe, pożywne, zdrowe śniadanie.