To przepyszne ormiańskie danie z warzyw i mięsa. Podaje się je na Nor Tari (Nowy Rok). Mamy pełną dowolność w wyborze mięsa i warzyw. Danie gotujemy na ogniu lub płycie.
Składniki:
1 kg baraniny;
4 pomidory;
2 czerwone papryki;
2 zielone papryki;
4 cebule;
100 gramów masła;
sól i pieprz;
świeże bazylia, kolendra i koperek
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki i gotujemy.
Do czystego garnka układamy warstwami po kolei: pokrojone w plastry pomidory, grubo pokrojoną paprykę, plastry cebuli, ugotowane mięso.
Solimy, dodajemy pieprz.
Na wierzchu układamy kawałeczki masła.
Gotujemy pod pokrywką, na wolnym ogniu, nie mieszamy!
Po ugotowaniu dodajemy grubo posiekane bazylię, kolendrę i koperek.