Makaron pełnoziarnisty z sosem pieczarkowym

0
1133
Rate this post

Ja nie należę do osób, które lubią długo przebywać w kuchni i gotować skomplikowane dania z miliona składników. Prostota jest… najprostsza i najsmaczniejsza. Kto wie może kiedyś zmienię zdanie ale dzisiaj przedstawiam idealny przepis na szybkie danie jak doskwiera Wam brak czasu a w brzuchu burczy…

Składniki:
makaron pełnoziarnisty  (może być zwykły i inny niż świderki)
pól papryki
10 pieczarek
2 cebule
pół szklanki ugotowanej soczewicy (u mnie brązowa)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki soli (wg własnych preferencji, u mnie sprawdza się tyle)
pieprz
olej do smażenia
2 szklanki wody
2-3 łyżki mąki do zagęszczenia (opcjonalne, można zagęścić wodą z ugotowanego makaronu która ma w sobie pełno wypłukanej skrobii)

Wstawić wodę na makaron i zagotowac według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente. W tym samym czasie na drugim palniku podsmażyć cebule pokrojone w kostkę na rozgrzanej patelni razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim aż cebula zacznie stawać się lekko przezroczysta. Dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażać razem a następnie dodać ugotowaną soczewicę, zalać wodą i zagotować. W celu zagęszczenia można dolać trochę wody z ugotowanego makaronu i trochę płyny zredukować lub jak jak wymieszałam mąkę w odrobinie wody tak by nie było grudek wlać do gotującego się sosu, szybko i dokładnie wymieszać, chwilę gotować aż zgęstnieje i przyprawić do smaku. Podawać z makaronem, dobrze się też sprawdzi ryż lub kasza.

Smacznego