Składniki:
1 szklanka startych buraków
1 cebula
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy/lub z puszki
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki bezglutenowej mąki (u mnie gryczana)
2 łyżki sezamu
olej do smażenia
Cebulę pokroić (nie musi być drobno), zeszklić na odrobinie oleju lub udusić w wodzie, ostudzić. Do jednej miski przełożyć wszystkie składniki oprócz oleju, zmielić (u mnie blender ręczny się sprawdził) ale niezbyt drobno by masa miała jakąś teksturę. Po rozdrobnieniu dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny by smaki się przegryzły, chłodną masę łatwiej się formuje w kotelciki. Smażyć na odrobinie oleju, kilka minut dla każdej ze stron tak by się zarumieniły według naszych upodobań