Wiem, że nie mamy teraz sezonu na dynie ale na balkonie ostała się i natchnęła mnie na zrobienie zupy. Przepis będzie w sam raz na sezon jesienny, jest przyjemnie rozgrzewająca. Bezglutenowa to raz, dwa, że danie jednogarnkowe, jednopalnikowe i przyrządzone w szybkowarze więc super-szybkie.
Składniki:
1/4 średniej dyni lub 1/2 małej dyni
5-6 średnich ziemniaków (10 małych lub 2-3 duże)
korzeń pietruszki
natka pietruszki
3 marchewki
2 cebule
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
1-2 łyżki mąki bezglutenowej do zagęszczenia (u mnie zmielony ryż)
1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
1 l wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kuleczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka oleju do smażenia
- Włączam gaz na mały ogień, stawiam garnek szybkowaru, nalewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Kroję korzeń pietruszki, czosnek, marchewkę, ziemniaki, dynię, dodaję je do garnka, mieszam co jakiś czas.
- Płuczę soczewicę, dodaję do garnka
- Zalewam wodą (celowo nie leję dużo wody bo warzywa puszczą wodę a ja chcę by zupa była gęsta).
- Zamykam pokrywkę, ustawiam na 1 stopień (mam szybkowar tefala), zwiększam ogień, chwilę czekam aż się zagotuje i pyknie, że wytworzyło się wystarczające ciśnienie w szybkowarze i z zaworu zacznie się wydostawać para. Gotuję 3 minuty, ściągam z ognia, odszczelniam.
- Dodaję krojone pomidory, chili, oregano, bazylię, lubczyk, wędzoną paprykę, chwilę gotuję.
- Stawiam na średni ogień, zagęszczam, chwilę gotuję, solę do smaku.
- Nalewam do głębokiego talerza, posypuje pestkami dyni i pokrojoną natką pietruszki.
- Jem