Moja zupa grzybowa z szybkowara

0
5904
Rate this post

Jestem jeszcze początkującą kucharką ale już zdarza mi się „intuicyjnie” gotować. Mieliśmy chęć na grzybową i dużo na promocji zdobytych grzybów, więc najwyższa pora je wykorzystać.

Składniki jak zwykle proste, tanie i łatwe do dostania:

2-3 średnie marchewki
2 średnia pietruszka
6-7 średnich ziemniaków
2 średnie cebule
3/4 opakowania pieczarek
grzybek portobello (opcjonalnie, zużyłam bo mi został)
2 litry wody
1-2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki majeranku
2-3 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
2-3 ząbki czosnku
1 kostka bulionowa z niską zawartością soli/bez wzmacniaczy (jak nie macie to można pominąć)
2 łyżeczki soli (do smaku)
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
4-5 łyżek mąki kukurydzianej (jak nie unikacie glutenu to może być zwykła mąka pszenna lub to czym zwykle zagęszczacie zupę, mleka kokosowego nie polecam).

Kroję cebule, podsmażam do miękkości i złotego koloru na patelni i pod sam koniec smażenia dodaję rozdrobniony czosnek (jak za długo się go podgrzewa to gorzknieje). Zupy wyjdzie dużo więc polecam wziąć duży garnek, u mnie 6-litrowy szybkowar. Do gara dodaję pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pieczarki i portobello. Zalewam dwoma litrami wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kostkę bulionową. Przykrywam, zamykam przykrywkę, ustawiam na 1 stopień. Jak się całość zagotuje, zawór się zamknie i zacznie wydobywać się para, nastawiam czasomierz na 2-3 minuty, ogień zmniejszam do minimum. Po upływie czasu odparowuję, dodaję usmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, dodaję majeranek, gotuję parę minut po czym zagęszczam, ponownie zagotowuję i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupy wyszło jakieś 4 litry, na dodatek super gęsta czyli tak jak lubimy