Trzeba wiedzieć, że jedną z najbardziej znienawidzonych chorób, jakie można poznać na świecie jest niewątpliwie grypa żołądkowo-jelitowa. Jest ona nieprzyjemna głównie, dlatego, że atakuje znienacka, można się nią bardzo łatwo zarazić i jest niezwykle uciążliwa, a także niebezpieczna dla zdrowia, jeśli nie zareagujemy w porę. Trzeba, bowiem wiedzieć, że każdego roku na grypę jelitową umiera kilkanaście dzieci i osób dorosłych. Absolutnie, więc nie można jej lekceważyć. Czym jednak charakteryzuje się właśnie ta jednostka chorobowa? Przede wszystkim naprawdę bardzo, ale to bardzo gwałtownymi wymiotami oraz rozwolnieniem, które bardzo szybko doprowadzają do odwodnienia organizmu, które jest niebezpieczne w szczególności dla dzieci. Nietrudno się, więc domyślić, że pierwszym krokiem powinno być jak najszybsze zatrzymanie tych dwóch rzeczy. Nie można także zapominać o przyjmowania jak największej ilości płynów, by organizm się nie odwodnił. Pić możemy na samym pęczaku bardzo lekką herbatę miętową. Unikać jak ognia należy jednak takich rzeczy jak mleka czy też kawa, bo mogą nasili wymioty i rozwolnienie. W miarę jak będziemy zdrowieć możemy pozwolić przyjmować pokarmy stałe, jednak i one na samym początku powinny być bardzo delikatne i przede wszystkim przyjmowane w małych porcjach. Może być to jakiś prosty kleik, nietłusty rosół, a w miarę zdrowienia także i starta marchewka czy też i jabłko.
Losowe przepisy:
Powidła śliwkowe Dawtona
Wbrew pozorom nie jestem w żaden sposób powiązana z firmą Dawtona. To już któryś mój wpis z ich produktem. Podczas zakupu kieruję się tym by produkt był tani i miał w miarę krótki skład oraz żeby był tam składniki które umiem przeczytać a ich spożycie nie grozi zawałem (żarcik).
Dzisiejszym bohaterem...
Garam masala
Moja wariacja na temat przyprawy garam masala. Zapragnęłam odmiany przyprawowej a garam masala jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Czemu akurat ta? W moim mieście nie mogłam jej nigdzie dostać za to już łatwiej było dostać składniki na jej przygotowanie. Przejrzałam chyba z tuzin różnych przepisów i zrobiłam coś co...