Składniki:
1. 4 kwaśne jabłka
2. 1 kostka masła
3. 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
4. Pół szklanki cukru pudru
5. 1 jajko
6. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
7. 15 dag migdałów bez skórki
8. 3 łyżki konfitury morelowej
9. 1 łyżka grubego białego cukru
10. 1 łyżka grubego brązowego cukru
11. Tłuszcz do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone na kabłąki masło i jajko a także cukier puder i zagnieść szybko gładkie ciasto, które następnie owinąć w folię spożywcza i wstawić na pół godziny do lodówki.
Jabłka dokładnie umyć i osuszyć; przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne a następnie pokroić na cienkie plasterki wraz ze skórką. Pokrojone jabłka od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Foremki (małe, do babeczek czy muffinek) posmarować tłuszczem a następnie wylepić przygotowanym ciastem i ułożyć w nich plasterki jabłek. Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią jabłka w foremkach a następnie posypać migdałami. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić foremki na około 25 minut. Przed podaniem posypać białym i brązowym cukrem.