Koszyczki śmietankowe z wiśniami

0
688
An aerial shot of a chef cooking with several pans on the hob in his restaurant kitchen.
Rate this post

Składniki:

1. ? kostki masła
2. 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3. 2/3 szklanki cukru
4. 1 torebka cukru waniliowego
5. 1 jajko
6. 1 torebka kisielu wiśniowego
7. Słoik kompotu wiśniowego z owocami bez pestek (0,7 litra)
8. 20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
9. Pół litra śmietany kremówki
10. 2 torebki zagęstnika do śmietany
11. Tłuszcz do wysmarowania foremek

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałeczki masło, pół szklanki cukru i cukier waniliowy i jajko i zagnieść szybko ciasto. Foremki do pieczenia babeczek natłuścić je a następnie wylepić je ciastem i wstawić do lodówki na godzinę.
Kompot z wiśni zagotować wraz z owocami a kisiel rozrobić z małą ilością wody i wlać do gotującego się kompotu.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piec 15 minut.
Upieczone ciasteczka wysmarować rozpuszczoną czekoladą i odstawić do zastygnięcia.
Śmietanę wymieszać z cukrem i zagęstnikami i ubić na sztywno. Porcje śmietany nałożyć na babeczki a na wierzch wyłożyć masę wiśniową.