Składniki:
Na ciasto:
1. 4 jajka
2. 1 szklanka cukru pudru
3. 25 dag masła
4. 1i ? szklanki mąki pszennej
5. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
7. Szczypta soli
Na krem:
8. Pół litra śmietany kremówki (30%)
9. 3 łyżeczki cukru waniliowego
10. Sok wyciśnięty z połowy cytryny
11. 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem. Masło roztopić i ostudzić. Do masy żółtkowej przesiewać powoli mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i w dalszym ciągu ucierać. Dolewać powoli stopione i ostudzone masło. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do ciasta; delikatnie połączyć, aby piana nie opadła.
Z gotowego ciasta upiec około pięć cienkich placków (rozsmarowując kilka łyżek ciasta na pergaminie wyłożonym w tortownicy i piec każdy placek około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza).
Przygotować masę: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym a następnie dodać do niej sok z cytryny i żelatynę. Masą posmarować placki i połączyć ze sobą. Wierzch udekorować.