Składniki:
Na ciasto:
1. 30 dag maku
2. 8 jajek
3. 30 dag cukru
4. 3 łyżki kaszy manny
5. 1 łyżka bułki tartej
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7. 1 opakowanie cukru waniliowego
8. Aromat migdałowy
Na krem:
9. 2 łyżki mielonej kawy
10. 1 kostka masła lub margaryny
11. Pół szklanki cukru pudru
12. Dżem porzeczkowy
Wykonanie:
Przygotować ciasto: mak zmielić. Oddzielić białka od żółtek; żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę i z kilkoma kropelkami aromatu migdałowego dodać do ciasta makowego i delikatnie wymieszać tak, aby piana nie opadła. Blaszkę do pieczenia wyłożyć specjalnym do pieczenia papierem i przełożyć do niej ciasto. Wstawić na 40 minut do nagrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika.
Przygotować krem: zaparzyć kawę w pół szklanki wrzątku. Ostudzić.
Masło lub margarynę utrzeć lub zmiksować z cukrem pudrem i powoli dodawać po łyżce kawy aż produkty się połączą.
Ciasto ostudzone przekroić i posmarować kremem kawowym. Wierzch można udekorować na przykład orzechami lub migdałami ?