Składniki:
4 duże jabłka
40 dag selera (korzeniowego)
40 dag marchewki
Szczypiorek (kilka pasków)
3 łyżki śmietanki 30%
Pół cytryny
Cukier
Sól
Czarny pieprz w ziarenkach
Wykonanie:
Seler i marchewki oczyścić, umyć i obrać. Jabłka dokładnie umyć i osuszyć. Z jabłek odkroić wierzchy wraz z ogonkami. Jabłka wydrążyć. Wycisnąć sok z połówki cytryny i skropić sokiem wydrążone owoce, aby nie ściemniały. Z części wydrążonych jabłek usunąć pestki i gniazda nasienne. Obrane selery i marchewki oraz miąższ z jabłek zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Do startych warzyw i jabłek dodać śmietanę, doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Sałatkę ponakładać do wydrążonych jabłek, przykryć czapeczkami z ogonkami i dla ozdoby przewiązać sparzonym paskiem szczypiorku.