SKŁADNIKI:
1 duży ogórek wężowy
2 różnokolorowe papryki
3 dojrzałe pomidory
1 opakowanie sera fety
Pół szklanki czarnych oliwek
Mała cebula
3 łyżki oliwy
Sól, pieprz, tymianek
Łyżka octu winnego
Wykonanie:
Ogórek umyć, osuszyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w ósemki (można przedtem sparzyć i zdjąć skórkę).
Ser feta odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać odsączone czarne oliwki i całą sałatkę posypać odrobiną tymianku.
Przygotować sos: ocet utrzeć z solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Sałatkę skropić sosem i prełożyć do salaterek. Można udekorować świeżym tymiankiem lub inną zieleniną.