Istnieje wiele przepisów na, to by smacznie i zdrowo przygotować pieczeń. Przede wszystkim trzeba zastanowić się, jaką pieczeń najlepiej jest przygotować. Można zrobić roladę z pieczenią rzymską, a także spróbować znacznie prościej wykonać pieczeń z mięsa schabowego albo z polędwiczki. Pieczeń z mięsa schabowego będzie na pewno w postaci rolady. Cały schab trzeba tylko naciąć, wzdłuż na środku, w ten sposób, aby nie rozerwać całej kieszeni- wystarczy zrobić cienkim nożem nacięcie. Do środka można włożyć farsz według uznania. Przede wszystkim bardzo dobry farsz to ser i pieczarki. Niektórzy dodają ogórka, jajko, inne mięso- wszystko zależy od gustu i smaku. Nafaszerowany kawałek mięsa należy dokładnie spiąć najlepiej wykałaczkami lub zaszyć. W ten sposób uzyskaną roladę schabową należy posmarować z wierzchu marynatą, a także posypać przyprawami. Można ją zawinąć folią aluminiową lub piec bez zbędnych dodatków. Powinna się piec ok. godziny na średnim ogniu. Podawać ja można z sosem, z ziemniakami, surówką.