Dania z owoców bardzo często są jedzone. Powinny być znacznie częściej jedzone z uwagi na wysoką zawartość błonnika, który ułatwia proces trawienia. Owocowe dania to przede wszystkim wspaniałe i smaczne desery, które jedzone są prawie codziennie. Na pewno takim deserem jest galaretka z owocami i bitą śmietaną, ciasta owocowe, lody z owocami, czy sorbety. Wspaniały i niskokaloryczny sorbet można samemu przygotować. Wystarczy wziąć odrobinę lodów owoców i zmiksować to w specjalnej maszynce. Dzięki temu sorbet wyjdzie doskonały. Dla lubiących cukrować można zastosować do takich sorbetów słodzik, który jest mniej kaloryczny niż cukier. Owocowe dania to także obiady. Latem znacznie chętniej jedzone są zupy owocowe, szczególnie te ze świeżych owoców. Bardzo często robione są zupy z wiśni. Wiśnie należy wydrążyć przed wrzuceniem ich do wywaru. Następnie podgotować dodać makaron albo klusek lanych, które doskonale zgęstnić zupę. Taką owocową zupę można zabielić śmietaną albo mlekiem, jeśli nie ma się śmietany w lodówce.