Pieczony indyk w galarecie z żurawiną

0
707
An aerial shot of a chef cooking with several pans on the hob in his restaurant kitchen.
Rate this post

Składniki:

1. 1 kilogram fileta z piersi indyka
2. 10 dag żurawiny
3. 2 łyżki masła
4. Majeranek suszony
5. Przyprawa typu vegeta
6. 2 łyżeczki żelatyny
7. Słodka papryka w proszku
8. Olej
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć. Przekroić na pół i dokładnie natrzeć ze wszystkich stron papryką, suszonym majerankiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić na kilka godzin, aby mięso przeszło przyprawami.
Żurawinę namoczyć w wodzie a następnie odcedzić. Mięso po wyjęciu z lodówki rozłożyć, posypać żurawiną i zwinąć tworząc roladę. Obwiązać nitką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron a następnie przełożyć do brytfanki, podlać gorącą wodą, obłożyć wiórkami masła, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
Po ostudzeniu mięso pokroić na plastry i ułożyć na talerzu dekorując według uznania.
Sos z pieczenia przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę według przepisu na opakowaniu i zalać tężejącą mięso na talerzu?