Nadziewane brzoskwinie
Cztery spore brzoskwinie, jeden jeden/dwie łyżki cukru, dwie0 dag wiśni, jeden/dwie szkl. bitej śmietany. Brzoskwinie krótko sparzyć, obrać, przepołowić, wyjąć pestki i kilka minut obgotować w niewielkiej ilości osłodzonej wody. Wyjąć brzoskwinie i w tej samej osłodzonej wodzie bardzo krótko obgotować wydrążone wiśnie. Połówki brzoskwiń ułożyć wydrążeniem ku górze i napełnić ostudzonymi wiśniami. Przybrać bitą śmietaną.
Pomarańczowy kardynał, jeden pomarańcza, jeden/trzy szkl. czerwonego wytrawnego wina, jeden/trzy szkl. półsłodkiego białego wina, dwie łyżki rumu (koniaku, winiaku)
Pomarańczę dobrze umyć i obrać. Miąższ pokrajać w drobną kostkę. Skórkę sparzyć, pokrajać w drobne paseczki i wrzucić do mieszaniny obydwu win. Pokrajaną pomarańczę wraz z sokiem wyciekłym w trakcie krajania oraz rum dodać do wina. Podawać z lodem.