Mielone kotleciki
jeden0 dag wołowiny, dwie0 dag chudej wieprzowiny, jeden średnia cebula olej do smażenia jeden mała bułka, sól, pieprz, jeden łyżeczka tymianku, jeden łyżeczka lebiodki, (jeden łyżeczka czuprycy – bułgarskiej przyprawy ziołowej), jeden ząbek czosnku, jeden jajo, tarta bułka liście sałaty, musztarda
Mięso pokrajać. Cebulę zeszklić na oleju. Mięso, cebulę i namoczoną w wodzie (lub w mleku) dobrze odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać sól, pieprz, zioła (jeżeli nie sproszkowane, rozetrzeć je dobrze w moździerzu) i drobno posiekany lub rozgnieciony czosnek wbić jajo. Całość dobrze wyrobić, można dodać nieco tłuszczu ze smażenia cebuli. Z otrzymanej masy uformować okrągłe płaskie kotleciki o średnicy dwie0-złotówki. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć. W każdy kotlecik wbić wykałaczkę z kawałkiem liścia sałaty. Musztardę podawać oddzielnie.
Jaja po holendersku w bagietce, jeden długa bagietka, jeden0 dag chudej szynki, pięć dag masła, osiem dag twardego sera, osiem jaj, sól, pieprz (najlepiej biały) dwie łyżeczki keczupu, posiekana natka pietruszki
Z bagietki odciąć osiem kawałków długości ok. 7 cm, odrzucić przylepki. Pozostawić przez noc, aby miękisz nieco obsechł. Pokrajaną bagietkę wydrążyć małą ostrą łyżeczką, zachowując jeden przekrój nietknięty, tak aby po wydrążeniu każdy kawałek miał kształt kubka z bułki. Szynkę drobno posiekać. Każdy wydrążony kawałek bagietki posmarować od wewnątrz masłem. Ser utrzeć na tarce. Do bagietki wsypać nieco siekanej szynki i utartego sera, wbić po jeden jaju, osolić, doprawić pieprzem, posypać szynką i serem. Spód bułki posmarować lekko masłem, ustawić pionowo na blaszce, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na ok. osiem minut. Gdy jajo się zetnie, a ser stopi, nałożyć na wierzch nieco keczupu i posypać siekaną natką pietruszki.