Mielone kotleciki

0
866
Rate this post

Mielone kotleciki

jeden0 dag wołowiny, dwie0 dag chudej wieprzowiny, jeden średnia cebula olej do smażenia jeden mała bułka, sól, pieprz, jeden łyżeczka tymianku, jeden łyżeczka lebiodki, (jeden łyżeczka czuprycy – bułgarskiej przyprawy ziołowej), jeden ząbek czosnku, jeden jajo, tarta bułka liście sałaty, musztarda

Mięso pokrajać. Cebulę zeszklić na oleju. Mięso, cebulę i namoczoną w wodzie (lub w mleku) dobrze odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać sól, pieprz, zioła (jeżeli nie sproszkowane, rozetrzeć je dobrze w moździerzu) i drobno posiekany lub rozgnieciony czosnek wbić jajo. Całość dobrze wyrobić, można dodać nieco tłuszczu ze smażenia cebuli. Z otrzymanej masy uformować okrągłe płaskie kotleciki o średnicy dwie0-złotówki. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć. W każdy kotlecik wbić wykałaczkę z kawałkiem liścia sałaty. Musztardę podawać oddzielnie.

Jaja po holendersku w bagietce, jeden długa bagietka, jeden0 dag chudej szynki, pięć dag masła, osiem dag twardego sera, osiem jaj, sól, pieprz (najlepiej biały) dwie łyżeczki keczupu, posiekana natka pietruszki

Z bagietki odciąć osiem kawałków długości ok. 7 cm, odrzucić przylepki. Pozostawić przez noc, aby miękisz nieco obsechł. Pokrajaną bagietkę wydrążyć małą ostrą łyżeczką, zachowując jeden przekrój nietknięty, tak aby po wydrążeniu każdy kawałek miał kształt kubka z bułki. Szynkę drobno posiekać. Każdy wydrążony kawałek bagietki posmarować od wewnątrz masłem. Ser utrzeć na tarce. Do bagietki wsypać nieco siekanej szynki i utartego sera, wbić po jeden jaju, osolić, doprawić pieprzem, posypać szynką i serem. Spód bułki posmarować lekko masłem, ustawić pionowo na blaszce, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na ok. osiem minut. Gdy jajo się zetnie, a ser stopi, nałożyć na wierzch nieco keczupu i posypać siekaną natką pietruszki.