Masło sardynkowe

Jeden puszka sardynek w oliwie, jeden0 dag masła, szczypta białego pieprzu, sok z cytryny. Sardynki obrać, wyjąć ości i utrzeć z masłem podobnie jak masło krewetkowe, dodając niewielką szczyptę białego pieprzu. Masło sardynkowe nadaje się w szczególności do grzanek, które po posmarowaniu dobrze jest skropić niewielką ilością soku z cytryny.

Masło szynkowe. jeden0 dag szynki, jedenpięć dag masła, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki. Chudą szynkę drobno pokrajać lub posiekać, a następnie utrzeć z masłem, solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki, podobnie jak masło krewetkowe. Nadaje się na kanapki.

Masło śledziowe, jeden0 dag solonego śledzia, jeden0 dag masła, pieprz jeden0dwie. Śledzia dobrze wymoczyć, sprawić, obrać z ości i skóry i drobno pokrajać lub posiekać. Utrzeć z masłem, podobnie jak masło kre-wetkowe. Przyprawić pieprzem do smaku. Nadaje się na kanapki.

Masło „ślimakowe”, jeden0 dag masła, jeden ząbek czosnku, sól, pieprz, jeden łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki, sok z cytryny

Masło bardzo dokładnie utrzeć z czosnkiem, dodając pod koniec sól, pieprz i natkę pietruszki oraz kilka kropel soku z cytryny. Podawać do ślimaków-winniczków, gotowanej ryby, a także mięs z rusztu.

Masło sardynkowe
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)