Kuchnia włoska, a region Włoch

0
668
An aerial shot of a chef cooking with several pans on the hob in his restaurant kitchen.
Rate this post

Znana i uwielbiana na całym świecie kuchnia włoska, jest zlepkiem przysmaków charakterystycznych dla poszczególnych regionów Italii. Przez wieki na Półwyspie Apenińskim kształtowały się kuchnie regionalne, które chwalą się swoimi najsmaczniejszymi osiągnięciami. Współczesny kulinarny obraz Włoch wynika z wydobycia z lokalnych przepisów tego co najlepsze.

W każdej części Italii używa się w kuchni rozmaitych gatunków ryb i owoców morza. Wspólne jest również zamiłowanie do dań mącznych. Wszędzie odnaleźć można przywiązanie do świeżych i jędrnych warzyw, będących nieodzownym składnikiem potraw. Smak dań podkreślają liczne przyprawy ziołowe oraz rozmaite gatunki win.

Południowe Włochy to region, który był najbardziej poddany wpływom kuchni innych państw, takich jak Grecja, Hiszpania czy kraje Afryki Północnej. Charakterystycznym produktem tego obszaru jest oliwa extra virgine najwyższej jakości. Ponadto spożywa się wiele ryb, takich jak sardele czy sardynki. Owoce morza są często podawane w asyście sosu pomidorowego. Potrawy, z których słynie południe Włoch, to przede wszystkim pizza. Ponadto popularny jest również stek z miecznika, baranina w ziołach czy nugat.

Włosi z centrum kraju lubują się w produktach, takich jak szynka, pomidory, sałata czy oliwki. W centrum Italii można odnaleźć przyprawy i nawyki żywieniowe, które napłynęły z pozostałych regionów. W szczególności kuchnia toskańska ma charakter rustykalny. Potrawy są proste w swym składzie, lecz bogate smakowo. Dodaje się do nich szałwię, która nadaje charakterystyczny aromat. Popularne potrawy to mięsa z dzika, zupa z pomidorów, marchwi i czosnku, okrągłe grzanki oraz chleb maczany w sosie z pomidorów, czerwonej cebuli i bazylii.

Kuchnia południowo-zachodnich Włoch charakteryzuje się wpływem państw takich jak Francja czy Szwajcaria. Znane potrawy, takie jak risotto czy polenta, sporządzane są na bazie ryżu i kukurydzy. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to jeden z największych obszarów uprawy tych produktów w Europie. Popularne dodatki do potraw to czosnek, szafran i bazylia. W Mediolanie produkuje się najbardziej znane włoskie sery. Ponadto Włosi z południowego zachodu zajadają się różnego rodzaju potrawami mięsnymi. Są to np. gicz cielęca w winie i pomidorach, bażant faszerowany truflami, czy wołowina marynowana w czerwonym winie. Genua słynie z dania, na które składa się makaron, orzeszki piniowe i parmezan.

W północno-wschodnich Włoszech kuchnia nasycona jest owocami morza i rybami. Ponadto do przygotowywania potraw używa się warzyw, takich jak dynia, szparagi czy endywia. Ta część Italii słynie również z ostrych, marynowanych przysmaków. Emilia-Romania jest ojczyzną szynki parmeńskiej i kiełbasy mortadeli. Rozpowszechniona jest hodowla trzody chlewnej, dlatego do wielu potraw używa się smalcu wieprzowego. Dużą rolę w kuchni tego obszaru odgrywa również cielęcina. Liczne potrawy słodkie, charakterystyczne dla Wenecji, są świadectwem wpływu kuchni krajów bałkańskich.