Gdy tylko pojawia się hasło biznesu – gastronomia wyposażenie jest pierwszą rzeczą, która przychodzi do głowy, gdy analizujemy koszty początkowe działalności. Wyposażenie nie należy do tanich – to pewne. Jednak dobre przeanalizowanie tematu, przygotowanie planu i przemyślenie tego, jakie wyposażenie jest potrzebne w naszym punkcie gastronomicznym to klucz do sukcesu i optymalizowania wydatków – tak dotkliwych na początku prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Wyposażenie, które trzeba pozyskać dla naszego punktu gastronomicznego zależne jest od specyfiki lokalu, inne będzie wymagane dla baru sushi, a inne dla pizzerii.
Zostając przy przykładzie pizzerii musimy się liczyć przykładowo z kosztami takimi jak zakup: pieca do pizzy, bemaru, opiekacza (np. do pieczywa czosnkowego), grilla, frytkownicy i mikrofalówki.
Odpowiedzenie sobie na pytanie czego nam potrzeba w naszym lokalu to klucz do przemyślanych i właściwych zakupów, które pozwolą nam rozpocząć naszą działalność w gastronomii.