Batoniki owsiane to fajna opcja na wypady w góry, na kajaki czy zwyczajnie jako przekąska do pracy czy szkoły. Są łatwe w przygotowaniu, składniki nie są drogie, zapewne większość macie i tak u siebie w domu.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)
1 szklanka orzechów ziemnych (prażonych)
1 szklanka suszonych daktyli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki słonecznika
1/4 szklanki maku
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
- Daktyle namoczyć na noc lub zalać gorącą wodą by zmiękły. Ostudzić.
- Orzechy ziemne zmielić na „sypko”.
- Wiórki kokosowe, mak, sezam i słonecznik uprażyć na patelni. Ostudzić.
- Odlać wodę z daktyli, zmielić je na pastę.
- Zmielone orzechy, daktyle, cynamon, olej i resztę uprażonych składników dodać do jednej misy. Dokładnie wymieszać.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Foremkę 24cmx24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Owsianą masę równomiernie rozłożyć w foremce i „uklepać”.
- Piec ok 20-25 min. Póki ciepłe naciąć, ostudzić, szamać