Dawno mnie nie było ale mam nadzieję, że więcej się to nie powtórzy. Dziś przepis na pastę do chlebka co ma w sobie same najlepsze składniki! Fasola daje białko, kasza jaglana węglowodany, ziarna zdrowe tłuszcze. Smarowidło dzięki tej kombinacji jest zarówno zdrowe jak i sycące
I obiecuję tym razem nie ma pomidorów pod żadną postacią
Składniki:
woreczek ugotowanej kaszy jaglanej/lub 100g kaszy ugotowanej na sypko
puszka białej fasoli
1 duża marchewka
2 łyżki sezamu
2 łyżki słonecznika
1 łyzka maku (opcjonalnie – ja bardzo lubię dodatek prażonego maku, fajnie chrupie oraz dodaje nam wapienka!)olej do smażenia
1.5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu
- Marchewkę zetrzeć na duzych oczkach, podsmażyć na łyżce oleju aż zmięknie (dla fanów low fat, poddusić na wodzie do miękkości)
- Na patelni podprażyć słonecznik, sezam i mak, by się lekko zarumieniły.
- Do dużej miski lub pojemnika przełożyć ostudzoną kaszę, przepłukaną fasolę, miękką marchew, ziarna i przyprawy. Wymieszać ze sobą dokładnie.
- Zmielić do dowolnej konsystencji – ja osobiście nie lubię bardzo głądkiej pasty, lubię tekstury
- Smacznego