SKŁADNIKI:

1. Pół kilograma ryb słodkowodnych ( tanich lub na przykład głów karpia)
2. Pół kilograma węgorza lub szczupaka
3. 1 cytryna
4. 1 łodyga selera naciowego
5. 30 dag mrożonej włoszczyzny
6. świeży tymianek
7. Kawałek świeżego imbiru
8. Listek laurowy
9. Szczypta kurkumy
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Ugotować wywar z włoszczyzny, listka laurowego i oczyszczonego i pokrojonego selera naciowego (można dodać ząbek czosnku).
Do gotującego się wywaru włożyć umyte wszystkie ryby i całość gotować około 20 minut. Ryby wyjąć łyżką cedzakową.
Cytrynę wyszorować, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do wywaru skórkę z cytryny, plasterki cytryny, kurkumę i 2 gałązki tymianku.
Gotować około 5 minut.
Ugotowane ryby obrać z mięsa i mięso dodać do bulionu. Doprawić do smaku i podawać z pieczywem. Ewentualnie do zupy można dodać ugotowany drobny makaron lub ryż.

ZUPA RYBNA
1 vote, 10.00 avg. rating (144% score)