SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ

0
700
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 30 dag koziego sera
2. 3 średnie buraki
3. 10 dag młodych liści z buraczków lub roszponki
4. 3 pomarańcze
5. 4 łyżki oliwy
6. 1 czerwona cebula
7. 1 łyżeczka miodu
8. 3 łyżki octu balsamicznego
9. świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Buraczki dokładnie wyszorować, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wstawić blaszkę z burakami na 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, buraczki obrać ze skórki i pokroić na cienkie słupki.
Pomarańcze wymyć i podzielić na cząstki. Sałatę wypłukać i osuszyć. Na talerzu ułożyć listki roszponki, a na środku paseczki buraczków. Otoczyć je cząstkami pomarańczy. Na wierzchu położyć kawałki koziego sera.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sałatkę udekorować kawałeczkami cebuli. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Osobno podać sos zrobiony z octu balsamicznego zmieszanego z miodem i oliwą. (Można przygotować sos z soku pomarańczy i oliwy).