SKŁADNIKI:
1. 8 filetów śledziowych (podwójnych)
2. 1 twarde jabłko
3. 1 duża cebula
4. Olej
5. łyżeczka majeranku
6. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
7. Vegeta
8. Cukier
9. 2-3 goździki
10. Sok z cytryny
11. 2 listki laurowe
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Śledzie namoczyć na kilka godzin (wodę zmieniać), dokładnie odsączyć, osuszyć, rozciąć na pojedyncze filety i zdjąć skórkę.
Cebulę obrać, przekroić na połówki a połówki pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać 1/3 szklanki oleju i zeszklić na nim plasterki cebuli.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę a następnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do cebuli dodać listki laurowe i pokrojone jabłko i dusić aż jabłko także zrobi się szkliste. Do cebuli i jabłek dołożyć majeranek, przecier pomidorowy i posolić do smaku. Wymieszać. Przyprawić cukrem, vegetą i zmiażdżonymi goździkami. Masę przestudzić. Na każdym pasku śledzia układać porcję masy i zawijać roladki spinając je wykałaczką. Układać w słoikach dodając listek laurowy i zalać olejem. Spożywać po trzech dniach.