Składniki:

1. 20 plastrów gotowanej szynki
2. 5 dużych pieczarek
3. 10 jajek
4. 1 pęczek szczypiorku
5. 2 łyżeczki chrzanu
6. 2 łyżki majonezu
7. 2 kostki bulionowe
8. Pół dużej torebki żelatyny
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i drobno posiekać.
Pieczarki oczyścić, wrzucić na chwilkę do gotującej się osolonej wody, odcedzić, ostudzić i pokroić. Szczypiorek dokładnie opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Posiekane jajka, szczypiorek, chrzan, majonez i pieczarki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, aby powstała gęsta masa.
Na każdy plaster szynki nałożyć przygotowanego farszu i zwinąć w ciasny rulonik. Ruloniki ułożyć na okrągłym talerzu promieniście.
Kostki bulionowe (mogą być rosołowe drobiowe) rozpuścić w pół litra gorącej wody, dodać namoczoną wcześniej żelatynę i mieszać tak długo aż żelatyna całkiem się rozpuści.
Talerz z roladami udekorować według uznania (można między roladki ułożyć ogórka korniszona pokrojonego w ćwiartki, paski papryki ?) i zalać tężejąca galaretką.

Szynkowe roladki w galarecie
1 vote, 9.00 avg. rating (134% score)